Waarom zou ik moeten geloven?

Ergens in geloven is tegenwoordig niet meer voor iedereen vanzelfsprekend. Inhoudelijk is het christelijke geloof niet echt meer bekend bij veel mensen.  Waarom zou je dan geloven? waarom zou jij je geloof baseren op wat er in de Bijbel beschreven staat, alle religies zijn toch hetzelfde?

 

Op deze website kun je informatie vinden over geloven, God, Jezus, de Bijbel, maar ook persoonlijke problemen. Het christendom geeft heel wat antwoorden op de vraag waarom je zou moeten geloven in God. Het is niet altijd even makkelijk, maar tegelijk is het wel het mooiste in je leven. De God van de Bijbel is een God van liefde. Iemand die een relatie wil aangaan met jouw persoonlijk. Geloof jij niet in (een) God? Of weet je eigenlijk niet goed wat je zou moeten geloven? lees dan gerust verder!

Een sprong naar het geloof

Veel mensen zeggen:  ‘Eerst zien dan geloven‘. Hiermee wordt eigenlijk bedoeld dat ze het pas geloven wanneer het is bewezen. Oorspronkelijk komt deze uitspraak uit de Bijbel, die plaats vindt kort na de opstandig van Jezus. Er wordt verteld dat Jezus zijn volgelingen en vrienden bezoekt nadat Hij is opgestaan. Een van zijn volgelingen was niet aanwezig bij de ontmoeting. Nadat zijn vrienden hem op de hoogte hebben gesteld van de ontmoeting met Jezus kan hij dit niet geloven. Hij zegt: ik geloof pas wanneer ik Jezus zie en zijn wonden met mijn eigen handen kan voelen.
Er moet een tastbaar bewijs komen, op het eerste oog klinkt dit niet verkeerd toch?
Een week later volgt deze ontmoeting tussen Jezus en Thomas. Thomas mag de wonden van Jezus zien en voelen. Nu was het voor hem allemaal duidelijk

Bewijs

Om terug te komen op de vraag of het geloof kan worden bewezen.Vanuit de wetenschap zijn er heel wat argumenten die de betrouwbaarheid van de Bijbel en het bestaan van God kunnen ondersteunen. Tegelijk moeten we hierbij wel zeggen dat het bestaan van God niet te bewijzen valt.
Soms worden geloof en wetenschap door mensen tegen elkaar uitgespeeld. Maar eigenlijk hoeft dit niet. Sommigen zijn van mening dat wetenschap en geloven niet samengaan en houden daarom zich vast aan de standpunten van één van de twee.

Wanneer we kijken naar het verhaal van Thomas dan zien we dat hij heel erg twijfelde over de echtheid van het opstaan van Jezus. Iemand die uit de dood weer levend wordt, dat gebeurt niet iedere dag. Jezus nam het Thomas daarom ook niet kwalijk. Dat is heel erg bemoedigend,  het gebeurt vaak dat mensen denken dat geloven en twijfel niet samen kunnen gaan. Het is niet gek om aan het geloof te twijfelen, uiteindelijk kan het ook het geloof sterker maken. Het christelijk geloof vraagt niet van ons om gewoon maar te geloven. Het is niet gewoon maar stellingen aannemen en dan domweg te geloven.
Bij het verhaal van Thomas was de ontmoeting van Jezus de doorslag dat hij ging geloven. Vandaag de dag is dit niet anders. Geloven is niet alleen maar vertrouwen op stellingen en feiten. Maar het gaat uiteindelijk om die ontmoeting met Jezus. Die ontmoeting die een ieder van ons met Hem kan hebben!

Een sprong in het diepe?

Uiteindelijk gaat het dus om de ontmoeting met Jezus zelf. Aan het einde van de ontmoeting van Jezus en Thomas doet Jezus een uitspraak: 'Gelukkig zijn Zij die niet gezien hebben en toch geloven'. Jezus wist dat er na Hem heel wat generaties mensen zouden zijn die Jezus niet letterlijk zullen zien en niet letterlijk Hem zouden voelen, maar wel in hem zullen geloven. Tegelijk betekent deze uitspraak dat je niet altijd bewijzen nodig hebt om te beginnen met geloven.
Door veel mensen wordt dit gezien als een sprong in het diepe. Er is een bewuste keuze in je leven nodig om te gaan geloven. Tegelijk zijn er ook vele mensen die dit niet als een sprong in het diepe hebben ervaren. Het was God die hen opving. Ze werden met wijde armen ontvangen door een liefdevolle God.

De vraag is of we ons daarvan willen laten overtuigen. Geloof je het wel of niet? Waag je de sprong wel of niet?

 

Wanneer je nog vragen hebt of je de sprong moet nemen of hulp nodig hebt stuur dan een mail of vul het formulier in.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Kasper
7 jaar geleden

Hallo Arjen,
Bedankt voor je reactie!
Wanneer je het artikel verder leest dan zie je vaak dat het geloven vaak over een persoonlijke ervaring gaat. Dit is een argument om te kunnen geloven. Maar er zijn er veel meer te noemen:
- Mensen willen ergens graag bij horen.
- Bepaalde zekerheden zoeken in het leven (ontstaan van alles, waar kom ik vandaan, waar ga ik heen).
- Levensvragen (waarom lijden, dood, etc)
- Vanuit een bepaalde maatschappelijke noodzaak (gelovige mensen blijken uit onderzoek meestal maatschappelijk meer actief te zijn).
- etc...

Er zijn veel meer punten waar je op zou kunnen inzoomen wanneer het gaat om waarom je zou kunnen geloven, maar de meeste mensen doen het om wie God en Jezus is en wat hij voor deze wereld heeft betekend.
-

Arjen
7 jaar geleden

Je begint het topic met waarom zou ik moeten geloven.

Het enige wat je dan schrijft is

" Het christendom geeft heel wat antwoorden op de vraag waarom je zou moeten geloven in God"

Je stelt een vraag in de topic, een stelling maar komt met geen enkele onderbouwing of duidelijk antwoordt.