Homoseksualiteit
Het is voor jongeren die ontdekken dat hij homo of zij lesbisch is vaak niet gemakkelijk zijn. Vaak reageren mensen in de omgeving afwijzend. Dit kan er soms voor zorgen dat vriendschappen stuklopen of dat mensen je anders gaan behandelen. Jongeren die erachter komen dat ze homoseksueel zijn, kunnen in een crisis belanden.
De Bijbel
De houding van veel christenen over homoseksuelen is gebaseerd op een aantal uitspraken in de Bijbel over homoseksualiteit. Vaak worden de teksten uit Leviticus 18:22 en 20:13 hierbij aangehaald.
Maar de vraag blijft of deze losse teksten ons verder helpen. Behalve deze loss passages zegt de Bijbel namelijk niet veel over homoseksualiteit. Jezus spreekt er eigenlijk in directe zin er al helemaal niet over. Maar het is sowieso belangrijk om stil te staan dat deze aangehaalde teksten niet over homoseksuele relaties gaan zoals deze in onze tijd wordt beleefd. Zo gaan een aantal van deze teksten bijvoorbeeld over verkrachting of tempelprostitutie. Het is logisch dat de Bijbel deze dingen afkeurt.
Wat denken christenen zoal over homoseksualiteit?
Meestal wordt wat christenen denken rondom homoseksualiteit onder vier visies geschaard:
- Homoseksualiteit: Oké, praktiseren: nee
Veel christenen maken een onderscheidt tussen homofilie en homoseksualiteit. Ze accepteren de homofiel, maar verwerpen het praktiseren. In deze visie is homofilie een gevolg van de zondeval. Vaak wordt er aan mensen met homoseksuele gevoelens op de weg van 'onthouding' gewezen. - Homoseksualiteit als ziektebeeld of stoornis
Volgens hen die deze visie aanhangen is homoseksualiteit iets waarvan je kunt genezen. Je moet een weg gaan van therapie en gebed, hierdoor kun je genezen worden. Vaak wordt er in deze visie gewezen op getuigenissen van (ex)homoseksuelen die dit ook zo hebben ervaren. - Homoseksualiteit wordt gedoogd
Homoseksualiteit is een gevolg van de zondeval, het is iets van de gebrokenheid van deze schepping/wereld. Maar het is gewoon onmogelijk om het praktiseren te verbieden. De Bijbelse richtlijnen voor het omgaan met seksuele gevoelens ontbreken vrijwel. Daarom dat christenen die homoseksueel zijn wel de ruimte krijgen om een relatie aan te gaan. - Homoseksualiteit als bewuste scheppingskeuze
Homoseksualiteit en heteroseksualiteit zijn twee manieren van de schepping van de mens als seksueel wezen. Daarom dat er geen enkele reden is om mensen die homoseksuele gevoelens of een relatie hebben te weigeren.
Seksuele ontwikkeling
Vaak zijn homoseksuele gevoelens niet een teken van een homoseksuele identiteit. De mens kent ontwikkeling wanneer het gaat om seksualiteit die een aantal stadia kent. Het is best belangrijk om hierbij stil te staan. Meestal zijn het drie stadia die jongeren doorgaan:
- De auto-erotische fase: het ontdekken van je eigen seksualiteit.
- De homo-erotische fase: in deze fase kun je je aangetrokken voelen van iemand van het zelfde geslacht.
- De hetero-erotische fase: In deze fase staat vooral centraal het optrekken met iemand van het andere geslacht.
De tweede (homo-erotische) fase wordt vaak gezien als een soort brug tussen het ontdekken van jezelf en hoe je samen met een ander seksualiteit in een relatie kunt beleven. Je ziet dan ook wel dat in deze fase er hechte relaties kunnen ontstaan tussen meisjes onderling en jongens onderling.
Verwarring
De periode dat je misschien bewust wordt van homoseksuele gevoelens gaat vaak ook gepaard met onzekerheid en verwarring. Je bent heel erg bezig met jezelf, je eigen gevoelens, je zelfbeeld, je identiteit. De reacties van andere mensen kunnen je daarom meer onzeker en meer in verwarring brengen. Bestaande vriendschappen kunnen veranderen. Vrienden van hetzelfde geslacht nemen afstand van je, omdat ze bang zijn dat je op hen verliefd wordt. Anderen zullen je misschien afwijzen omdat dit niet mag volgens de Bijbel, vervolgens wordt op basis van deze visie (helaas) ook jullie vriendschap beëindigd. Het is een kwetsbare periode waar je alle steun en support kunt gebruiken.
Hieronder kun je een filmpje vinden van iemand die zelf uit de kast moest komen en daarover met anderen in gesprek gaat.
Reactie plaatsen
Reacties
Goeie film,
Jullie raken de kern. Mooi.
Ik las dit hierboven en heb eigenlijk nog wat vragen hierover. Ik kom zelf uit een reformatorische gemeente en die staan hier niet positief tegenover. Ik ben een aantal jaar erachter gekomen dat ik helemaal niet op mannen val. Mijn ouders waren in het begin heel erg negatief. Ik ben wel blij dat door gebed ze steeds meer ervoor open staan dat ik nu eenmaal anders ben.