Zelfdoding & zelfmoord

Iedereen komt er in zijn of haar leven weleens in aanraking: zelfdoding. Misschien wel omdat je die gedachtes weleens hebt gehad  of omdat je iemand kent die het weleens heeft overwogen, heeft geprobeerd of daadwerkelijk een einde aan zijn leven heeft gemaakt. Zelfmoord is in Nederland naast doden door een verkeersongeluk , de grootste oorzaak van het overlijden onder jongeren. Per jaar zijn dit er ongeveer 105 jongeren tussen de 10 en 30 jaar die een einde maken aan hun leven.
Het aantal mislukte pogingen ligt veel hoger, dat zijn ongeveer tien keer zoveel. Wanneer je op Google  naar het woord 'zelfdoding' of 'zelfmoord' zoekt dan krijg je heel veel tips  hoe je dit zo pijnloos mogelijk kunt doen. 
Ik zal in deze topic naast het inzoomen op de oorzaken en signaleren, vooral handvatten bieden hoe je voor deze jongeren kunt zijn. Om de eenzaamheid te doorbreken en Gods handen en voeten te zijn in deze gebroken wereld.

Oorzaak

Wat zorgt ervoor dat jongere zoiets nou gaan doen? Wat zijn de redenen dat iemand met eigenlijk nog een heel leven voor zich niet meer wil leven? Hieronder heb je een lijst met mogelijke oorzaken:

 • Het ontsnappen aan geestelijke of lichamelijke pijn (Ze kunnen er echt niet meer mee leven)
 • Geen andere uitweg meer zien. Dit kan voorkomen bij jongeren die bijvoorbeeld schulden hebben, zich ergens heel erg schuldig over voelen, maar ook bij jongeren die bijvoorbeeld homoseksueel zijn.
 • Het verlies van iemand waar ze van houden. Hierbij komt kijken dat ze het verlies niet kunnen verwerken.
 • Dat ze zichzelf compleet waardeloos of ongeliefd voelt. Ze hebben dan gedachten dat als ze er niet meer zijn dat niemand ze zullen missen. Men is beter af zonder.
 • Het willen afgeven van een noodkreet. Ze willen met hun daad de aandacht trekken. Zie mij! Help mij! Hou van mij! Het is dan vaak niet de bedoeling dat het slaagt, helaas dat dit wel vaak het geval is.
 • Niet kunnen voldoen aan de verwachtingen van anderen zoals bijvoorbeeld ouders.
 • Waanideeën en angsten, dit is vaak het gevolg van een occulte binding. Je kunt hier meer over lezen in de topic over occultisme.

Wat de hierboven bovenstaande punten gemeen hebben, is de kijk van de jongere naar het leven.  Het leven is pijnlijk en uitzichtloos en alleen de dood kan hierin verlichting brengen.

Signalen en signaleren

Veel zelfmoord pogingen hadden kunnen worden voorkomen als er op tijd hulp aan jongeren was geboden. Daarvoor is het belangrijk de signalen te leren herkennen. In principe gaat aan zelfdoding/zelfmoord een heel proces vooraf. Dit kan een aantal jaren duren, maar kan ook binnen een aantal uur verlopen. Meestal worden in de maanden daarvoor al signalen afgegeven. Je zou dit kunnen vergelijken met het topje van de ijsberg. Het signaal van de jongere is zichtbaar, dit is het topje van de ijsberg. Maar onder water zit nog veel meer, de werkelijke pijn, verdriet en uitzichtloosheid kan zeer groot zijn. Het is daarom heel belangrijk dat je dat stukje wat zichtbaar is op tijd ziet, zodat wat niet te zien is kunt aanpakken.
Duidelijke signalen zijn:

 • Dreigen met zelfdoding/zelfmoord
 • Voorbereiden van de daad. Bijvoorbeeld het pillen sparen, of het uitzoeken wanneer treinen passeren
 • Afscheidsbrieven schrijven of op een andere manier afscheid nemen. Bijvoorbeeld door waardevolle spullen weg te geven
 • Veel bezig zijn met de dood door erover te lezen, praten of schrijven

 

Minder duidelijke signalen zijn:

 • Somberheid
 • Stemmingswisselingen
 • Nergens meer zin in hebben
 • Hopeloosheid en uitzichtloosheid (Niks komt meer goed)
 • Isolement zoeken (contact vermijden, jezelf afzonderen)
 • Verandering in slaap gedrag
 • Zichzelf verwaarlozen
 • Meer gaan roken, drinken of drugs gebruiken
 • Zelfbeschadiging

 

Hoe kun jij helpen?

Wees altijd alert op deze signalen, maar ga er niet naar op zoek. Niet elke jongere die deze signalen afgeven is ook van plan om zelfmoord te plegen. Het is wel belangrijk dat je deze signalen serieus neemt. Er kunnen namelijk ook andere redenen achter deze signalen zitten.
Ga in gesprek met zo'n jongere. Wees daarin open en benoem het gedrag wat je ziet en waar jij je zorgen over maakt. Laat zien dat je oprecht geïnteresseerd bent, hij zal zich daardoor minder eenzaam voelen. Probeer te pijlen hoe diep en uitzichtloos de gevoelens zijn. Probeer deze gevoelens te begrijpen en probeer hem te helpen hieruit te komen. Het is belangrijk dat je naast de jongere gaat staan, naar hem luistert en hem niet veroordeeld hierom. Het is belangrijk om erachter te komen hoe serieus het probleem is. Daarbij is het goed om antwoordt te krijgen op de volgende vragen. Hoe graag wil hij dood? Hoe lang voelt hij zich al zo? Hoever is hij in zijn plannen en heeft hij nagedacht over de gevolgen? Wanneer jongeren over zelfmoord nadenken dan willen ze dit meestal geheimhouden. Het is verstandig om niet een algehele geheimhouding te beloven. Maar blijf betrouwbaar en overleg met wie je dit gaat delen. Het is goed om de kring groter te maken. Bespreek bijvoorbeeld met ouders, familie, etc.
Help een goede hulpverlener te vinden, ga eventueel samen naar de huisarts of psycholoog als ze dat eng vinden. Onderin kun je een aantal adressen vinden.
Bid voor de jongere dat hij rust mag vinden bij zijn hemelse Vader. Jezus zegt immers: 'kom naar mij, jullie die vermoeid zijn en onder lasten gebukt gaan, dan zal ik jullie rust geven (Mattheus 11:28)

 

Meer informatie

113online: https://www.113online.nl/

De Hoop ggz: www.dehoop.org

Eleos: www.eleos.nl

SGJ: www.sgj.nl

 

Wanneer je nog verdere vragen of hulp nodig hebt stuur dan een mail of vul het formulier in.

 

Heb je hier ervaring mee, of wil je iets delen, dan kun je ook hieronder reageren!

 

Reactie plaatsen

Reacties

Kasper
7 jaar geleden

Beste Tomaszewska,

Ik heb je een email gestuurd, zodat we daar verder kunnen praten.

Tomaszewska
7 jaar geleden

Ik heb een vraag.Dus ik woonde 9 jaar in Nederland en ik verhuisde naar Polen.Ik wil graag een adres krijgen om opnieuw te beginnen.Ik kwam uit omdat ik problemen had.Voor 7 jaar was ik met een partner die de psychische kent.Nu heb ik depressie .

zelfmoord
7 jaar geleden

Ik ben in het verleden heel vaak gepest en had vroeger heel veel problemen, ik heb weleens een einde aan mijn leven willen maken omdat ik eigenlijk voor mijn gevoel niemand had die bij mij was. Ik voelde mij heel eenzaam.