Seksualiteit

Om te beginnen: de mens is een seksueel wezen, dat geldt voor iedereen!
Tieners bevinden zich over het algemeen in de periode dat ze hier voor het eerst bewust van worden. Hierbij kunnen dus de hormonen door het lijf gieren. Er worden grappen gemaakt over seks, er wordt geëxperimenteerd en er wordt gezocht hoe je hier het beste mee kunt om te gaan. Seks is mooi en goed. God heeft  het namelijk voor ons bedacht. Toch zorgt dit thema nogal eens voor problemen en dan met name voor jongeren.
Dit probleem is niet alleen van deze tijd, maar is een probleem van alle tijden. Maar de hoeveelheid aan seksuele prikkels is in deze tijd is met de komst van media alleen maar toegenomen.
Elke dag zijn er billboards, reclames, tijdschriften, geuren en andere zaken die je seksueel kunnen prikkelen en in veel gevallen om over je grenzen heen te gaan.

Gods uitvinding

In de Bijbel staat er heel veel geschreven over seksualiteit, wat God hiervan vindt en wat zijn bedoelingen hiermee zijn. We zien dus dat er in de Bijbel er bepaalde richtlijnen worden gegeven die ook vandaag de dag nog actueel zijn. Erotiek is niet negatief, vies of gek, maar goed en positief. Het is door God bedacht dat twee mensen seksuele verlangens naar elkaar krijgen.
Wanneer we naar de bijbel kijken dan zien we dat er een aantal principes tegenkomen wanneer het gaat over seks:

  • Seksualiteit, en dan met name seksuele gemeenschap, is iets wat bedoeld als volledige eenheid en dan met name een eenheid tussen man/vrouw. Zoals God dat bedoelde bij de schepping van man en vrouw (Genesis 2:24, Marcus 10:8).
  • De eenheid tussen man en vrouw is een beeld hoe Christus verbonden is met zijn kerk (Efeziërs 5:22-23).
  • Seks is een vorm van communicatie (Genesis 4:1).
  • Seks is bedoeld om van te genieten (Spreuken 5:18-19).
  • Seksualiteit is bedoeld om voort te planten (Genesis 1:28)
  • Seks kan wanneer het verkeerd wordt beleefd verwoestend zijn (Exodus 20:14, Galaten 5:19-21).

Seks hoort daarom thuis in de bescherming van een goede duurzame relatie (huwelijk).

Vergeving

Het is fout gegaan, wat nu? Als jongere kun je misschien rondlopen met angst, schuld en onduidelijkheid rond seksualiteit. Het kan voelen alsof deze seksuele gevoelens en seksuele zondes zwaar en onvergeeflijk zijn. Maar het is belangrijk om te weten dat God verkeerd seksueel gedrag vergeeft! Voor christenen kan het bekend worden van deze zonden soms voor het leven gebrandmerkt zijn.
In de Bijbel staat er het verhaal van iemand die seksuele zonden had begaan. Deze vrouw die was vreemdgegaan, werd niet door Jezus geoordeeld. Jezus zei: 'ik veroordeel u niet; ga heen zondig van nu af niet meer.' (Johannes 8:3-11). Dat is de boodschap die je voor jezelf moet voorhouden.
Zonde is zonde, maar God is een vergevende God. Er is een weg terug!

Seks met jezelf?

Dit is meestal een lastig thema, de een zal zeggen dat het prima is om het te doen, de ander zal het afkeuren. Wanneer je moeite hebt met zelfbevrediging, probeer jezelf de vraag te stellen waarom je het doet. Wat is de reden dat je dit doet?
Welke verlangens wil je hiermee bevredigen,  is zelfbevrediging een reactie op eenzaamheid of verveling? Hoe ga jij om met je fantasie die je er misschien bij hebt? Of is dit een verslaving of dreigt het dat te worden?

 

Wanneer je nog verdere vragen of hulp nodig hebt stuur dan een mail of vul het formulier in.


Heb je hier ervaring mee, of wil je iets delen, dan kun je ook hieronder reageren!

 

Reactie plaatsen

Reacties

Probleem
7 jaar geleden

Hallo! Ik kwam toevallig op deze website... Ik heb problemen en heb hulp nodig!

Anna
7 jaar geleden

Ik heb heel veel moeite met seks! :-( Ik voel me vaak zo eenzaam, het geeft mij een goed gevoel wanneer ik mijzelf bevredig. Kun je mij helpen?!