Ben ik goed genoeg?

Gepubliceerd op 13 september 2016 om 08:00

Ik heb van mijzelf ontdekt dat ik echt een people-pleaser ben. Ik ben continue bezig om anderen blij te maken. Maar is het makkelijk om zoiets toe te geven?

In het verleden had ik nogal moeite met mijzelf, ben ik wel sterk en zelfverzekerd? Wanneer ik naar mijzelf keek dan zag ik dat er heel wat ontbrak.

Eigenlijk wist ik niet goed hoe ik alles onder control moest houden, ik wilde mensen een goed beeld van mijzelf geven. Je weet wel zo'n foto met een glimlach. Terwijl ik in de werkelijkheid met heel veel dingen zat. Iedere keer zat ik in mijzelf te denken: "wat als de mensen hier achter komen?" of: "Ze zullen mij vast een slechte vriend/christen/etc vinden." Hierdoor probeerde ik eigenlijk mensen te pleasen en weinig aandacht te geven aan mijn eigen emotie en gevoel.

Bij mij speelde de angst dat ik niet aan anderen hun verwachtingen zou voldoen. Ik was bang om te falen, om niet goed genoeg te zijn. Maar wie leed eigenlijk onder dit alles? Niet mijn vrienden of familie. Uiteindelijk was ik zelf daar de dupe van. Ik was zo bezig met dingen vooral goed te doen, dat ik niet mijzelf in de gaten hield. Ik verwaarloosde mijzelf, ik stond niet meer stil wat ik belangrijk vond, wat mijn gevoel of emotie ergens bij was. Zonder het door te hebben begon ik eigenlijk de mening van anderen belangrijker te vinden dan mijzelf.
Door mijzelf zo aan anderen aan te passen verloor ik als ware mijn eigen identiteit en zelfstandigheid. Ik moest weer ontdekken wie ik ben. Maar dit betekende wel dat ik niet alles meer zo zou doen zoals ik dat vroeger deed. Ik moest mezelf en anderen soms teleurstellen. Maar dat betekent wel dat ik steeds meer ontdek wie ik echt ben.
Ik heb ontdekt dat in het leren God dicht bij mij is. Dat Hij met wijde armen openstaat en ik samen met Hem mag ontdekken hoe ik mag leven en hoe ik mag zijn. Ik mag erop vertrouwen dat Hij mij lief heeft, voor mij is dat uiteindelijk het belangrijkste. In zijn ogen ben ik een kostbare schat, maar niet alleen ik hoor. jij ook! :-)

Ben jij ook iemand die alleen maar bezig is met het pleasen van anderen en daarbij niet meer stil staat bij jezelf. Ik kan je een praktische tip geven: wanneer je een beslissing moet maken, kijk dan eerst wat de motivatie is. Doe je dit voor jezelf "sta je er zelf achter", of doe je dit alleen maar om aan de verwachtingen van anderen te voldoen.
Hiernaast kun je jezelf ook afvragen of dit iets is wat God van je vraagt.

Ik deel een klein stukje van mijzelf, ik hoop dat je er iets aan hebt. Zit je ergens mee en zou je er dieper op willen ingaan. Weet dat je altijd een berichtje kunt sturen. We staan altijd klaar om naar je te luisteren en mee te denken.

Kasper

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.