Muren bouwen en afbreken

Gepubliceerd op 24 september 2016 om 11:39

Ik ben laatst door een vriend gekwetst. Eigenlijk zit ik sinds dat gebeurde met heel wat vragen. Eigenlijk wil ik die persoon gewoon op zijn nummertje zetten, maar tegelijk wil ik ook die persoon ontlopen of meer afstand van nemen. Ik wil namelijk niet nog eens gekwetst worden. In zo'n situatie doe ik meestal het laatste, ik ontloop mensen. En jij? Hoe reageer jij als iemand je kwetst of pijn heeft gedaan?Het is niet geheel onlogisch dat mensen dit doen, dat mensen muren om zich heen bouwen. We komen het zelfs tegen in de Bijbel. In spreuken 18:19 schrijft Salomo over wie onrecht is aangedaan is als een stad en ruzies zijn als een vesting.
Door ruzies sluiten mensen zichzelf soms op voor de ander. Er is geen contact meer mogelijk.

Ik zal je vertellen dat ik er zelf niet uit kwam, het contact met deze vriend was er eigenlijk niet meer. We hadden beiden muren om ons heen gebouwd. Tot ik laatst willekeurig mijn bijbel open deed en op een willekeurige tekst stuitte. Daar las ik: "Wanneer je staat te bidden en je hebt een ander iets te verwijten, vergeef hem dan, opdat ook jullie Vader in de hemel jullie je misstappen vergeeft" (Marcus 11:25).
Toen ik dit gelezen had wist ik wel wat mij te doen stond, maar tegelijk vond ik het ook heel moeilijk. We hadden allebei vestingen om ons heen gebouwd, zodat we de ander maar niet toe zouden laten. Het moeilijkste is om deze muren naar beneden te halen en eens anders te reageren. Om eens naar de ander te gaan en hem te vergeven. Het is soms moeilijk om je kwetsbaar op te stellen.
Maar na het lezen van deze tekst pakte ik mijn mobiel en belde hem gelijk op en vertelde waar ik mee zat.
Uiteindelijk hebben wij onze gevoelens kunnen delen.

Het is soms heel moeilijk om te luisteren naar wat God van ons wil en ook om Hem hierin te volgen. Het is soms moeilijk om uit dat fort te stappen en toenadering te zoeken naar de ander. Maar uiteindelijk vertrouw ik op God dat Hij mij leidt en me Zijn liefde voor de ander zal leren.

Kasper

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.