Hoe ga je om met geloof en wetenschap?

Gepubliceerd op 3 november 2016 om 16:36

Je bent klaar met het voortgezet onderwijs en begint je studie op het middelbaar/hoger beroeps onderwijs of misschien zelfs op de universiteit en je loopt tegen bepaalde dingen op.

Als christen gebeurt het soms nog weleens dat je geconfronteerd wordt met bepaalde wetenschappelijke zaken zoals het ontstaan van de aarde, en de evolutie van de mens.
Ook ik ben in mijn jeugd hier vaak genoeg mee geconfronteerd. Wat ik vaak zie gebeuren is dat mensen zich ondanks de kritiek van anderen zich blijven vasthouden aan de Bijbel of dat men gaat twijfelen aan de Bijbel.
In mijn jeugd behoorde ik tot die eerste groep. Ik kreeg meestal van bijvoorbeeld atheïsten een lading over mij heen dat het verhaal in de Bijbel niet klopte. Ik had meestal geen weerwoord, ik wist gewoon niet beter dan dat de Bijbel waar was.
Toen ik ouder werd en ging studeren, begon ik steeds meer aan het "christelijk" geloof te twijfelen. Zou God ons wel hebben gemaakt, is de aarde wel ontstaan op zo'n manier zoals omschreven in de Bijbel? Ondanks dat ik de dagen niet letterlijk nam als dagen, maar eerder als tijdsperioden ging ik toch steeds meer aan de Bijbel twijfelen als waarheid. Dit kwam vooral omdat andere theorieën zoals die van de evolutie als waarheid werden gepresenteerd en in sommige opzichten aantrekkelijk waren. 
Ik bleef tussen geloof en wetenschap maar twijfelen totdat ik een lezing heb gehoord van Eppo Bruins over geloof en wetenschap. In deze lezing werd door wetenschapper (en natuurkundige) Bruins uitgelegd hoe in de wetenschap bepaalde dingen worden geïnterpreteerd en in boeken als waarheid wordt voorgeschoteld. Dit was voor mijzelf een eyeopener. Het verhaal van christenen doet dus niet onder.
Naar aanleiding van dit berichtje in de blog wil ik een aantal artikelen schrijven over geloof en wetenschap.
Het eerste artikel is al reeds online: Geloof en wetenschap, hoe ga ik daarmee om?Groeten,

Kasper

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.