Een belangrijke uitdaging!

Gepubliceerd op 9 januari 2017 om 15:57

Het is nu alweer een maand geleden dat ik mijn laatste blog heb geschreven. Het is 2017, een nieuwe jaar met nieuwe kansen. In mijn laatste blog deelde ik iets uit mijn verleden. Ik wilde een aantal dingen uit mijn leven met jullie delen. In deze blog wil ik terug kijken naar iets waar ik het afgelopen jaar heel hard aan heb gewerkt.

Ken je het gevoel dat je eigenlijk vanwege de frustraties een ander haast wel iets kunt aandoen? Het afgelopen jaar ben ik erachter gekomen dat mensen die betweterig zijn of groots doen in mijn allergie zone zitten. Gelukkig dat ik hier in de meeste gevallen geen last van heb. Maar er zijn situaties waar dit soort mensen invloed hebben op mij of mijn functioneren. Er zijn dan mensen die dan doen alsof ze alles beter weten dan ik, maar dan bijvoorbeeld ook in de positie zitten om mij terecht te wijzen. Ik vind het niet erg om mijn ongelijk te erkennen, maar ik heb er wel moeite mee wanneer dit voor mijn gevoel onterecht is. Ik leg het liefst de schuld bewust bij de ander want die heeft het toch mis of is dit niet zo?

Ik heb een positief zelfbeeld, maar waarom heb ik dan zoveel moeite wanneer iemand anders iets beter weet? Wanneer iemand anders over mij oordeelt of betweterig doet dan heb ik hier moeite mee omdat dit dan mijn zelfbeeld schaad. Wat ik automatisch ga doen is in de verdediging zitten. Ik ontken wat de ander zegt, en schuif het van mij af. Ik vind het moeilijk om de ander gelijk te geven. Eigenlijk zit hier een belangrijke uitdaging in voor mij.

Zo’n reflectie is eigenlijk heel moeilijk en confronterend, maar tegelijk ook heel belangrijk! Door te kijken waarom ik dingen doe, leer ik mezelf beter kennen. Ik leer te herkennen wat mijn valkuilen zijn, maar tegelijk ook wat mijn kwaliteiten zijn. Van nature heb ik de neiging om beschouwend te zijn, ik werk graag zelfstandig en alleen. Maar mijn allergie is dat ik moeite heb wanneer anderen arbitrair zijn. Wanneer er dingen worden gezegd of gedaan die in mijn ogen niet rechtvaardig zijn. Het gaat er dus om dat ik mijzelf en de ander beter leer kennen. Gelukkig dat ik niet alles alleen wil en hoef te doen, maar dat ik geloof dat God mij hierbij wil helpen. God heeft ons zijn Heilige Geest gestuurd om ons te helpen dealen met het leven en hoe wij in liefde met andere mogen omgaan.

Een belangrijke tekst die mij hierbij helpt is het stuk wat Paulus heeft geschreven over de vrucht van de Geest in Galaten 5:13-26. Zitten anderen in jouw allergie zone? En vraag je af hoe jij ermee omgaat? Lees dan deze tekst, overdenk en bid voor de situatie.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.