Aswoensdag; Bezinning, bekering en de liefde

Gepubliceerd op 14 februari 2018 om 10:00

Vandaag is het Aswoensdag. Wanneer je naar een viering bent gegaan dan zul je wel hebben gemerkt dat er op je voorhoofd een kruisje met as is getekend.
Tegelijk is het vandaag ook een andere bijzondere dag namelijk 14 februari, ook wel Valentijnsdag. Prachtig dat deze twee dagen tegelijk vallen dit jaar. Beiden hebben enigszins met elkaar te maken en zouden als ware ieder een kant van een zelfde munt kunnen zijn.

Tijdens de de viering op Aswoensdag wordt er een een kruisje, een zichtbaar symbool op je voorhoofd getekend. De voorganger zal bij het tekenen de volgende woorden gebruiken: “Bedenk wel, mens, stof zijt gij en tot stof zult gij wederkeren.” Het zijn woorden die ons herinneren hoe broos en gebroken ons bestaan is. Uiteindelijk zijn we gemaakt uit stof, en uiteindelijk zullen we daar ook weer terugkeren. Vandaag de dag probeert iedereen zijn levensduur te verlengen. De technologie is vors vooruit gegaan. Dat betekend dat wij steeds ouder worden, maar uiteindelijk staat ieder mens hetzelfde te wachten. Deze tijd van bezinning, om even stil te staan. Het 40 dagen vasten is voor ons mensen om ook stil te staan bij hetgeen in het nu en hier. Maar ook om even terug te kijken en langzaam vooruit. In de Bijbel lezen we dan ook over het joodse volk die een hele tocht maakte door de woestijn, 40 jaar lang. Dat was voor hen een periode van boete, bezinning, bekering en verdieping. Zo kan deze periode voor ons ook een tijd van boete, bezinning en bekering zijn. Met het vooruitzicht op Pasen. Een vooruitzicht op de liefde van God voor ons mensen. Uiteindelijk heeft Aswoensdag ook daar iets mee te maken. Met Zijn liefde die Hij toonde voor ons aan het kruis.

Hoe mooi is het dat we vandaag ook Valentijnsdag mogen vieren. Een dag dat we aan ons geliefde mogen denken. Even dat beetje extra mogen geven, met bijvoorbeeld een roos of een klein cadeautje. Eigenlijk verklapte ik net eigenlijk de andere kant van die munt. Namelijk Gods liefde voor ons mensen. Misschien denken wij dat Valentijnsdag vooral draait om de liefde tussen ons mensen, toch kunnen wij ook daar Gods liefde voor ons bespeuren. De Bijbel verteld dat heel mooi dat wij als gemeenschap Zijn bruid mogen zijn.

Kortom; we gaan een periode in waar we even mogen stilstaan bij onze oneffenheden. Maar het is ook een periode dat we verdieping met God mogen ervaren en Zijn liefde!

Kasper <><

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.