Je bent geliefd

Gepubliceerd op 11 maart 2017 om 10:00

Vorige week had ik een gesprek met een jongedame die ergens mee worstelt. We zullen haar maar Esther noemen (niet haar echte naam). Ze heeft problemen op haar stage. Het is een nieuwe stage van Esther en de begeleider had allemaal verwachtingen van haar.
Nu zorgde al deze “hoge” verwachtingen bij Esther dat zij aan haar ging twijfelen. Kan ik dit wel? Ik heb meer tijd nodig? Dit zorgde voor een kloof tussen Esther en haar begeleider. Ze durfde geen contact meer met de begeleider op te nemen. Vanwege deze kloof van verwachtingen. Uiteindelijk kwam ze met dit probleem bij mij terecht.

In ons gesprek liet Esther al heel heftig blijken dat hetgeen wat zij deed dom was. Dit zorgde bij mij dat er allemaal belletjes in mijn hoofd afgingen. Want waarom als iets nu eenmaal niet zo goed loopt, waarom als iemand een verkeerde keuzes maakt, iets heeft wat haar weerhoudt om de stap te nemen om contact op te nemen, waarom is dat dom? Het zijn situaties waar meer mensen tegenaan lopen. Ik denk dat dit voor heel veel mensen wel herkenbaar is.
In het geval van Esther komt dit omdat zij zichzelf in de weg zat. Ze gaat voor haar begeleider denken. Daardoor beland ze in een negatieve spiraal:

Verwachtingen van haar begeleider à Ze weet iets nog niet à eerst praten à Ik neem afstand à wat in mij leeft dat is fout à help ik zit klem à gevoel van negativiteit

Esther gaf aan dat dit van haar vader vandaan komt. Ze kreeg in haar jeugd vaak te horen dat wat ze vroeger ook deed dat het niet goed was. Het voldeed niet. Hierdoor hecht ze veel waarden aan wat anderen van haar zeggen en vinden. Dit heeft een heel impact op het leven van Esther maar ook bijvoorbeeld op haar beeld van wie God is. Er word gezegd dat God onze Vader is. Kan Esther wel iets goed doen in Zijn ogen? Of voldoet het dan ook niet?
Ik merkte dat dit iets is waar Esther mee worstelt: Hoe kom ik vanuit een oud denkbeeld naar het nieuwe? Ze worstelt met de vraag of ze wel geliefd word. Ik vertelde Esther dat wij een liefdevolle Vader hebben, die persoonlijk naar ons omziet ook wanneer wij weleens foutjes maken. We kunnen bij Hem altijd opnieuw beginnen.

Ik vind het een mooie gedachte dat we altijd opnieuw mogen beginnen. Iedereen maakt fouten. Maar als het om zonden gaat dan is het God die ons keer op keer wilt vergeven en die ons in staat stelt om iedere dag weer met een schone lei te beginnen. Wanneer we spijt hebben, dan kiest Hij ervoor om onze zonden voorgoed en volledig te vergeten (Jeremia. 31:34; Hebreeën. 8:12).

Nu kunnen sommigen van ons verkeerde keuzes hebben gemaakt, maar wat we in het verleden gedaan hebben hoeft wat God betreft onze toekomst niet te bepalen. Je kunt altijd opnieuw beginnen. Wanneer je God om vergeving vraagt, dan zet je ook een eerste stap naar een herstel van de relatie met andere mensen. ‘Belijden we onze zonden, dan zal hij, die trouw en rechtvaardig is, ons onze zonden vergeven en ons reinigen van alle kwaad’ (1 Johannes. 1:9).

“Kom terug bij jullie Heer God. Dan zal Hij medelijden met jullie hebben. Want Hij is geduldig, liefdevol en goed. Kom terug!” (Joël 2:13)

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.